Іван-чай, ферментований, авторський, ручної роботи
Про іван-чай багато розказано в мережі, тому опис його достоїнств зайвий раз не публікую.
Власні дослідження, і власне чому магазинні, привізні чаї з Китаю, Шрі-Ланки, Індії та інших країн наша ферментна база не сприймає я описую тут.
Щодо моїх чаїв. Я далекий від того, щоби «бодяжити» Іван-чай, як це зараз робиться різними спекулянтами, які називають своє «сіно» чаєм. Навіть в бізнес не виходжу з цією темою, розуміючи, що потрібно буде змінити парадигму виготовлення, включивши в процес машинне устаткування. Для того, щоби отримати справжній напій, який твердо можна назвати чаєм, а не рідиною з "гербарію", з сировиною потрібної культури рослини потрібно добряче по-працювати: збирати, пров'ялювати, ферментувати (окисляти), сушити (витрачати на це енергоносії), просіювати, зберігати. Для такого «техпроцесу» потрібні відповідні умови, деяке знаряддя та інструменти. Потрібно багато сировини й часу, щоби «набити» руки, щоби навчитися виготовляти справжній чай, будь-то чорний, чи зелений, червоний. Звісно, легше накосити «траву», кинути на висихання в сніп, а потім з цього гербарію робити «чай». Але такий «продукт» звісно далеко не є чай. Це сурогат, підробка, фальшивка. І це обман. Людина, яка не знає справжні смаки натурального оригінального чаю, один раз купивши підробку, складе для себе негативне враження про такий чай. Іван-чай, подібного не заслуговує. Це дійсно, рослина, яка є культурою, напоєм богів. І він такий самий цінний в раціоні людини, як пшениця, чи інші злакові. І коли "бодяжник" називає свій «витвір мистецтва» чаєм, це викривляє справжню сутність іван-чаю. Іван-чай, якщо просто висушити, і як ромашку чи іншу лікарську траву настоювати як напій, нічим особливим не відрізняється. Трохи з кислинкою, трохи є смак дикоросу, однак він, м'яко кажучи, неприємний. А ось ферментований, з під рук людини, яка знає, що таке виготовлення, ферментування чаю, звісно, такий іван-чай може дати цілу низку різних смаків та ароматів, яким можна насолоджуватися і дивуватися, що як так з однієї рослини можна отримати таке розмаїття органо-лептичних показників. І ця сировина, не потребує ні добавок, ні підкрашувачів, ні ароматизаторів - іван-чай самодостатній!
Або є ще таке, коли китайський чай певного низького сорту, який спеціалісти називають «сміттям», себто відходами виробництва, які за копійчину купуються і підробляють під ніби-то кращі сорти чаю. Додають до «сміття» підкрашувачі та ароматизатори. І навіть можуть назвати іван-чаєм! Тобто фальсифікують не китайські, а вже "наші" чаї, які ростуть в нашому географічному поясі! Однак, хто вже знає істинні смаки зніту вузьколистого - швидко відчує підробку.
Зараз маємо 15-17 різних «сортів» іван-чаю. Він в нас називається Янко-чай. Вайбер група тих, хто вже придбавав - тут. (Або шукати Янко-чай, Мукачево).
Наразі склалося так, що мені було просто цікаво, а що буде, якщо… В результаті, я отримав багато яскравих смаків та ароматів, з деякими якими щиро ділюся, нехай за ті чи інші гроші. Власне зможу продати тільки надлишки, які сам чи моя родина не спожиє. Комерціалізувати виробництво янко-чаю не маю на меті, через вище вже згадану причину, і тому, що це б було додатковим навантаженням – маю інші справи. Тому партії обмежені, великого гурту не маю, переважно роздріб та дрібний гурт.
Наразі склалося так, що мені було просто цікаво, а що буде, якщо… В результаті, я отримав багато яскравих смаків та ароматів, з деякими якими щиро ділюся, нехай за ті чи інші гроші. Власне зможу продати тільки надлишки, які сам чи моя родина не спожиє. Комерціалізувати виробництво янко-чаю не маю на меті, через вище вже згадану причину, і тому, що це б було додатковим навантаженням – маю інші справи. Тому партії обмежені, великого гурту не маю, переважно роздріб та дрібний гурт.
МАГАЗИН ТУТ
Найбільш цікавим з моєї точки зору є своєрідний пакунок 1 кг в склад якого вкладаю найширшу гаму ферментованих чаїв з Іван-чаю. Набір сортів ти різновидів задовільнить будь-які потреби любителя чи гурмана якісних напоїв.
Жоден сорт янко-чаю не змішую ні з чим!!! Вважаю це наругою над рослиною, ферментований іван-чай нема потреби змішувати з шипшиною, смородиною, липою так далі. Це зазвичай роблять "бариги" які "перебивають" смак не ферментованих чаїв зніту вузьколистого, щоби "задобрити" свій "гербарій". Споживач і сам може змішувати чистий іван-чай з іншими, і нема ніякої потреби "кормити" його сіном, яке задобрене дешевим матеріалом, певно придбане у бариг, які збирають рослини біля доріг.
Немає коментарів:
Дописати коментар