середа, 5 серпня 2015 р.

Іван чай – не справжній Фіолетовий Пуер



Іван чай  в Україні


Іван чай – не справжній Фіолетовий Пуер 


Іван чай  - справжній  бандит на ринку чаю.  Бандит тому, що як коли про геніїв. Вони або  геніальні в чистих справах, або ... в темних. Так ось… Іван-чай, який можна знайти в десятки чи навіть сотні раз більше ніж культурних чаїв з теплих країв,  як дикорос в північній частині земної кулі, від Канади до Далекого Сходу, є прекрасним матеріалом, який може  «задурити»  гурмана.  Геніальна рослина для підміни, копій  тому що. Тому, якщо вона опиняється в руках  бодяжника,  то можна видати «виріб» за китайські Пуери, з різними Цзи, Луннь, Шен чи Шу приставками. До мене регулярно поступають запити про оптовий продаж моїх чаїв, звісно  за пів вартості. І я бачу хто питає. Зазвичай ті, хто тільки вміє друкувати красиві етикетки…

Не справжній Фіолетовий Пуер з іван-чаю -
мій експериментальний авторський чай. Коли бачив справжній Фіолетовий Пуер, я просто був вражений схожістю з чаями, які виробляю сам. Це що називається один до одного.  Або я бачив таки іван чай підробку під справжній пуер  😊 

Свій «Пуер» я вважав дивакуватим причудом, адже коли виймаєш кислу масу сировини з ємності, то вона має зліпок цієї ємності, уклади всю цю масу в форму коня, на виході отримаєш зліпок коня з відферментованої маси рослини. Пурпурний, майже фіолетовий колір досягається технологічними прийомами, граючи на тривалості тих чи інших процесів, і в результаті вуаля - Фіолетовий Пуер. Спробуй відрізни ... хіба що за смаком. І не зрозуміло що сподобається краще. А то іван-чай, майстерно вміє здивувати притаманними тільки йому ароматами і смаками, і він відомий Казанова для понівечення закоханих в «Китай» сердець ...

Купити в Україні не справжній Фіолетовий Пуер буде складно, незважаючи на те, що ціна кусається. Адже у «бодяжників» виходжувати елітні сорти ніякого інтересу і бажання немає, їх мета одна - чим скоріш збарижити і скинути «товар», і які вже там Пуери?.. Банально перемелене на м'ясорубці листя (щоб не видно було дефекти листя) та відкладена ​​в каструлі для ферментації і подальша висушка - вищий для них пілотаж. Ютуб забитий роликами про подібний промисел. А з сортами потрібна метушня - ретельний збір, доставка на підготовлене виробництво, де є умови, огляд і перебір сировини, пров’ялювання, руйнування клітковини на листокрутах, нарізка, ферментація, сушка, відсів і калібрації, віддушина і пост процеси, упаковка ...

Не справжній Фіолетовий Пуер з іван-чаю у вигляді млинців коштує не менше 200 грн за 100 г. У сухому вигляді має приємний, легкий аромат. При заварюванні аромат стає більш насиченим. Смак чаю наповнений фруктовими нотами, в різній дозі заварки отримують різні відтінки. Так для любителів терпкості - дозу збільшують, при слабкій заварці чай дуже м'який і приємний. При заварюванні протоками один млинець витримує не менше десятка разів.

Я. Погорецькі


Немає коментарів:

Дописати коментар