Іван чай – не справжній Фіолетовий Пуер
Іван чай - справжній бандит на ринку чаю. Бандит тому, що як коли про геніїв. Вони
або геніальні в чистих справах, або ... в темних. Так ось… Іван-чай, який можна знайти в десятки чи навіть сотні раз
більше ніж культурних чаїв з теплих країв, як дикорос в північній частині земної кулі, від Канади до Далекого Сходу, є прекрасним матеріалом, який може «задурити» гурмана.
Геніальна рослина для підміни, копій тому що. Тому, якщо вона опиняється в руках бодяжника,
то можна видати «виріб» за китайські Пуери, з різними Цзи, Луннь, Шен
чи Шу приставками. До мене регулярно поступають запити про оптовий продаж моїх
чаїв, звісно за пів вартості. І я бачу
хто питає. Зазвичай ті, хто тільки вміє друкувати красиві етикетки…
Не справжній
Фіолетовий Пуер з іван-чаю -
мій експериментальний авторський чай. Коли бачив
справжній Фіолетовий Пуер, я просто був вражений схожістю з чаями, які виробляю
сам. Це що називається один до одного. Або я бачив таки іван чай підробку під справжній пуер 😊
Свій «Пуер» я вважав дивакуватим причудом,
адже коли виймаєш кислу масу сировини з ємності, то вона має зліпок цієї
ємності, уклади всю цю масу в форму коня, на виході отримаєш зліпок коня з
відферментованої маси рослини. Пурпурний, майже фіолетовий колір досягається
технологічними прийомами, граючи на тривалості тих чи інших процесів, і в
результаті вуаля - Фіолетовий Пуер. Спробуй відрізни ... хіба що за смаком. І
не зрозуміло що сподобається краще. А то іван-чай, майстерно вміє здивувати
притаманними тільки йому ароматами і смаками, і він відомий Казанова для
понівечення закоханих в «Китай» сердець ...
Купити в Україні не
справжній Фіолетовий Пуер буде складно, незважаючи на те, що ціна
кусається. Адже у «бодяжників» виходжувати елітні сорти ніякого інтересу і бажання
немає, їх мета одна - чим скоріш збарижити і скинути «товар», і які вже там
Пуери?.. Банально перемелене на м'ясорубці листя (щоб не видно було дефекти
листя) та відкладена в каструлі для ферментації і подальша висушка - вищий
для них пілотаж. Ютуб забитий роликами про подібний промисел. А з сортами
потрібна метушня - ретельний збір, доставка на підготовлене виробництво, де є умови,
огляд і перебір сировини, пров’ялювання, руйнування клітковини на листокрутах,
нарізка, ферментація, сушка, відсів і калібрації, віддушина і пост процеси,
упаковка ...
Не справжній Фіолетовий Пуер з іван-чаю у вигляді млинців
коштує не менше 200 грн за 100 г. У сухому вигляді має приємний, легкий аромат.
При заварюванні аромат стає більш насиченим. Смак чаю наповнений фруктовими
нотами, в різній дозі заварки отримують різні відтінки. Так для любителів
терпкості - дозу збільшують, при слабкій заварці чай дуже м'який і приємний.
При заварюванні протоками один млинець витримує не менше десятка разів.
Я. Погорецькі
Немає коментарів:
Дописати коментар